Anda Ada Pertanyaan? Klik Sini
msen
Soalan LazimSoalan Lazim
Hubungi KamiHubungi Kami
maklumbalas3Aduan& Maklumbalas
petalaman3Peta Laman

MDT perkasa program kesedaran banteras rasuah

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

oleh ADILA SHARINNI WAHID 11 Ogos 2022 03:17pm

 

TUMPAT - Majlis Daerah Tumpat (MDT) menerusi Jawatan Kuasa Penerangan, Pelancongan dan Perpaduan Kaum di daerah itu akan memperkasa program kesedaran membanteras rasuah dari peringkat akar umbi.

Langkah diambil selepas inisiatif pasukan #RasuahBusters yang melakukan jelajah dalam usaha berkongsi mengenai isu integriti ketika Program Kunjung Hormat ke Majlis Daerah Tumpat pada Khamis.

Pengerusi Jawatan Kuasa Penerangan Pelancongan Perpaduan Kaum Majlis Daerah Tumpat, Che Din Mustapa berkata, masyarakat perlu didedahkan dengan ilmu pengetahuan berkaitan rasuah secara lebih meluas dari segi definisi rasuah itu sendiri bukan hanya sogokan melibatkan wang ringgit tetapi termasuk perlakuan 'favouritism' atau kronisme.

Katanya, (MDT) memberikan penanda cukup kuat bahawa mereka menyokong gerakan #RasuahBusters dalam membantu mengekang berlakunya unsur rasuah dalam pekerjaan dan kehidupan.

“Secara asasnya, pendidikan perlu bermula dari rumah dan kemudian di sekolah kerana pintu rasuah terbuka lebih-lebih lagi apabila tidak ada ilmu pengetahuan berkaitan, maka kita terdedah dengan cubaan-cubaan melakukan sogokan duit atau salah guna.

“Sebagai langkah awal, MDT akan cuba menyusun beberapa program kerana kita juga ada gerakan berkaitan integriti ke sekolah-sekolah melalui jawatankuasa ini bagi memberi kefahaman dan kesedaran mengenai rasuah,” katanya ketika ditemui selepas program berkenaan.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Sinar Untuk Malaysia (#RasuahBusters), Nurhayati Nordin dan Pegawai Perhubungan Strategik Rasuah Busters, Wan Normi Hasan.

 

 

 

HUBUNGI KAMI

Majlis Daerah Tumpat
Jalan Tanjung Kuala,
16200 Tumpat,
Kelantan Darul Naim
T (+609) 725 2224
F (+609) 725 6919
Web: https://mdtumpat.kelantan.gov.my/
Email: mdtumpat (at) kelantan.gov.my

QR BARCODE

Image

Kaunter Pelawat

Today137
Yesterday644
This week1514
This month14914
Total216792

2022-09-28
  • Tarikh Kemaskini : Sunday 25 September 2022, 15:03:05.
© Copyright 2019 Majlis Daerah Tumpat. All Rights Reserved.